Celiakia

Celiakia črevo

Čo je celiakia?

Definícia

Celiakia (Črevná malabsorbcia) je chronické celoživotné črevné ochorenie, charakterizované trvalou neznášanlivosťou (intoleranciou) lepku (gluténu). Jedná sa o vrodené ochorenie postihujúce celý organizmus. Toto ochorenie sa vyskytuje u osôb s genetickou predispozíciou a prejavuje sa u nich počas konzumácie lepku, často aj vplyvom infekcií, stresu alebo v tehotenstve.[1] Predpokladá sa, že veľká časť ľudí postihnutých celiakiou o tejto poruche ani nevie, pretože trpia tzv. skrytou celiakiou s miernymi príznakmi.

Priebeh

Lepok je zmes bielkovín gliadínu a glutenínu, nachádzajúci sa v obilných zrnách (jačmeň, pšenica, špalda, raž, kamut, tritikal, bulgur). Glutén je nerozpustný vo vode. V múke sa nachádza asi 10% lepku. Lepok aktivuje u chorého celý rad procesov. V tele postihnutého sa nenachádza enzým, ktorý štiepi gliadín. Tento nahromadený gliadín poškodzuje bunky sliznice tenkého čreva.

Následne vzniká porucha vstrebávania živín, neschopnosť využiť látky obsiahnuté v strave, porucha motility tenkého čreva a jeho deformácie. Do čreva sa viac vylučuje krvnými kapilárami voda, bielkoviny, tuky a elektrolyty. Čo spôsobuje odvodňovanie organizmu a chudnutie.

Príznaky

U detí, cca od 1 roka sa pozoruje predovšetkým tzv. typická celiakia (klinicky rozvinutá) – ťažšia forma so závažnejším syndrómom poruchy vstrebávania, silným zápalovým procesom v tenkom čreve, silné poškodenie klkov. S väčšou pravdepodobnosťou sa dá diagnostikovať aj krvným testom na protilátky IgA.

Hlavné príznaky pri tejto chorobe u detí sú:

  • hnačka, chudnutie, stolica je riedka, spenená, s vysokým obsahom tukov
  • nafukovanie, pocit tlaku v bruchu
  • anémia (chudokrvnosť), nevstrebávajú sa vitamíny najmä A, E, B, D3, K
  • nedostatok železa, zinku, vápnika, kyseliny listovej
  • Dühringova choroba, s celiakiou súvisia aj ekzémy, psoriáza, alergie, astma, autizmus, epilepsia

U dospelých sa zväčša pozoruje tzv. netypická (latentná, skrytá) celiakia, kedy dochádza k pomalému syndrómu poruchy vstrebávania a postupnému zániku klkov v tenkom čreve vplyvom zápalového procesu a môže končiť až tzv. Crohnovou chorobou. Často sa prejaví pri záťažových situáciách až v zrelom veku, rizikovým faktorom je stres, tehotenstvo….       

V dospelosti sa vyskytujú aj tieto príznaky[2]:

  • hnačka, zápcha, chudnutie
  • únava, bolesť hlavy
  • intolerancia laktózy
  • osteoporóza, zlomeniny kostí, paradentóza
  • neplodnosť, u žien amenorea, spontánne potraty
  • lámavé nechty, suchá koža
  • vypadávanie vlasov
  • Diabetes mellitus I. typu
  • zápaly kĺbov
  • nádorové ochorenia tráviaceho traktu
  • psychické problémy, schizofrénia, depresie, nervozita

Diagnostika

Diagnostika sa vykonáva sérologickým vyšetrením protilátok v krvi a endoskopickým vyšetrením stavu tráviaceho traktu a vzoriek odobratých zo sliznice dvanástorníka a tenkého čreva. Celiakia môže byť však vierohodne dokázaná len na základe adekvátneho histologického nálezu zo vzoriek sliznice.

Výskyt v populácii

Odhad počtu chorých v našej populácii je cca. 1%. Počet chorých je u nás stanovovaný len na základe klasického spôsobu diagnostiky, tj. až keď sa niečo pokazí. Keby by sa uskutočňoval celoplošný skríning, potom by počet celiatikov prudko vzrástol. A nedá sa vylúčiť, že by to mohli byť až 3%, ako v niektorých oblastiach Severného Írska.

Liečba

Táto choroba je nevyliečiteľná, avšak pri celoživotnom dodržiavaní prísnej bezlepkovej diéty môžu všetky príznaky zmiznúť. U detí to môže trvať 1 rok, u dospelých až 5 rokov. Bezlepková diéta znamená úplné vylúčenie lepku a náhrada obilnín takými produktmi, ako sú ryža, kukurica, zemiaky, sója a amarant.[3]


[1] RUJNER, Jolanta; CICHAŃSKA, Barbara A. Bezlepková a bezmléčna dieta. 1.vyd. Brno: Vydavatelství a nakladatelství Computer Press, a.s., 2005, ISBN 80-251-0775-2, str.9

[2] RUJNER, Jolanta; CICHAŃSKA, Barbara A. Bezlepková a bezmléčna dieta. 1.vyd. Brno: Vydavatelství a nakladatelství Computer Press, a.s., 2005, ISBN 80-251-0775-2, str.13-19

[3] BUŠINOVÁ, Iva, Bezlepková kuchařka. 1.vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., 2005, ISBN 80-247-0867-1

Reviews are closed.

O stránke/ About site

Mapa pre bezlepkové reštaurácie ponúka možnosť vyhľadať reštaurácie pre celiatikov, hotely, predajne, školy, podujatia a recepty.
Gluten Free Restaurants map lists gluten-free friendly restaurants, hotels, shops, schools, events and recipes for celiac.

UPOZORNENIE

Vzhľadom na povahu jednotlivých reštaurácií a z obavy zo skríženej kontaminácie, nie sme schopní zaručiť, že všetky zariadenia, ktoré sú na tejto stránke, skutočne aj pripravia jedlo bez lepku.

WARNING

Due to the nature of restaurants and cross-contamination concerns, we are unable to guarantee all menu items covered on this site are in fact gluten free.